Személyes tapasztalatok:

Labdajáték a Kismamák egészségéért!

A MediBall mozgás és életmód programjába egyre többen kapcsolódnak be szerte az országban! Folyamatosan nő azoknak a száma is, akiknek a gyakorlás folyamán tapasztaltak hatására javult az életminősége, változott a sorsa. Most Újabb jelentős lépést teszünk közösen! Elindítjuk a MediBall áldott állapotban lévő kismamák és kisgyermekes anyukák számára ajánlott mozgás programunkat és az oktatóinknak szánt képzésünket is!

Maga az élet szülte, kínálta tálcán számunkra! Terveink szerint a MediBall általános jó hatásait céltudatos fejlesztő munkával kiemelt területekre összpontosítva tovább folytatjuk.

Pl.: figyelem, koncentráció, tanulási képesség, testtartás, stresszkezelés, kommunikáció, szervezet fejlesztés, versenyzés, mozgás és energia kapcsolata, szépkorúakkal való mozgás program, flow, Baba mama programok…

Az elmúlt években sorra érkeztek és érkeznek a MediBall-ozó babák! Van ahol mindkét szülő aktívan gyakorol, van, ahol inkább az anyukák vesznek részt a foglalkozásokon. A gyakorló anyukák egy része szimpatizáns, más részük aktív oktató, akiknek szívügyük a MediBall életmód és mozgás program népszerűsítése és tovább adása. Egy dolog biztos, a Babák, akik MediBall-ozó közegbe érkeznek, különleges harmóniát, nyugalmat, fizikális-mentális-érzelmi szinkront tapasztalnak. Biztonságban érzik magukat az áldott állapot folyamán és a világra jövetelt követően is.

Ennek a programnak előszele, hírnöke ez a videó összeállítás! Az egyik szereplő Badar Ágnes MediBall instruktor, sok más MediBall-ozó baráttal közösen! Ekkor egy szolnoki Egészségnap apropóján MediBall-oztunk szolnoki, budapesti, nagykátai, albertirsai barátainkkal közösen. Akkor az áldott állapot hatodik hónapjában jártunk. Azóta megszületett gyermekünk, Szilágyi István Márk! Most 15 hónapos és minden nap úgy telik el, hogy részese a gyakorlásainknak. Ennek jó néhány példáját láttátok eddig is és láthatjátok most is. Ez a film előhírnöke egy sorozatnak, amelyben MediBall-ozó anyukák, szülők és gyermekek szerepelnek a pocaklakóktól kezdve, a hordozós babákon át, egészen a karon ülőkig és majd tovább a kisgyermekkor felé.

Fogadjátok szeretettel, mint ahogy mindenki a legjobbat szeretné a gyermekei számára! Ezért adunk, gyakorlunk mi is MediBall-t!

Szilágyi István

 
 

 

Körmöczi-Kriván Andrea Gyopárka - MediBall oktató

gyoparkaA Babahordozásról MediBall-os szemmel

Miért jó a babahordozás a babámnak, és miért jó nekem?

Amikor rajtam van:
A lelkünk összeér.
Érzem minden rezdülését.
A távolság nem létező fogalom.
És kerek a világ.
Biztonságban ő és én.

hordozós1  hordozós2  hordozós3

Egyetlen szemem fénye, akit eddig a szívem alatt hordoztam kilenc izgalmakkal teli hónapon át, most itt van a karomban, és nekem nincs szívem letenni a kiságyba. Berakni a babakocsiba. Ha messze van tőlem csak sír, csak sír.
Előveszem a kendőt a fiókból. Egy hónappal ezelőtt mutatta meg egy hordozási tanácsadó, hogy miként kell használni, így aztán kicsit izgulva, kicsit remegő kézzel tekerek, csavarok, ráncolok és már rajtam is van az én egyetlenem. És alszik! Éljen! Észre sem vettem, hogy míg én a kendő ráncba szedésével foglalatoskodtam, ő addig elaludt a mellkasomon.
Érzi az illatomat, a melegemet, a szívverésemet. Biztonságos meleg zugban pihen, épp mint kilenc hosszú hónapon át. Csodálatos megnyugvás.

tabor2

 Az övé és az enyém.

Kilenc teljes hónap tökéletes együttműködés után, a legtöbben elveszítjük a fejünket. Jobban mondva: bár veszítenénk el! Olyan egyszerű lenne az élet a most született kisbabánkkal, mint az egyszer egy, ha nem lenne tele a kobakunk elméletekkel arról, hogy egy rendes kisbabának mi a dolga. De mi bizony elolvastunk egy könyvtárnyi anyagot a szülésről és a helyes gyereknevelésről, és olyan nehéz tőle a fejünk, mintha ágyúgolyók húznák le a homlokunkat.
Nem csoda: az otthonos itthon egy csatatér. Mindenütt tejfoltok, vasalásra váró pelenkakupacok és a félbehagyott napi teendők hadán kel át a lakásunkba látogató barát. És sírás, sírás gyereksírás.
Ó Te szegény, hogy bírod?
Jól. És a téma lezárva egy dárdadöféssel felérő tekintettel.
Mégis hogy bírnám? Amikor sír az egyetlenem, és nem tudok mit kezdeni vele? Ölbe vegyem? Ringassam? Adjak neki cumit? Vagy inkább tejet? Új pelust? Kész őrület.

Amikor megérkezik szívünk egyetlen csillaga, bizony megbomlik az egyensúly.
A várandósság alatt az édesanyák többsége tudja és érzi, hogy mire van szüksége neki és a babájának. Áldott ez az állapot, mert a fizikai az érzelmi és a mentális testünk magától törekszik az egyensúlyra. Ám amint világra születik az egyetlen drága, a hormonrendszerünk végképp a feje tetejére áll, és így teszünk mi is. Anyukám mást mond, mint a nagymamám, és a védő néni tud egy harmadik megoldást. „Szerencsére” mind távol áll tőlem: a mentális testemben tökéletes a káosz.
Van egy babácskám aki hol nevet, hol sír, és az én hangulatom is hasonló: az érzelmi testem, hm hullámvasút… ez a jó szó…
A fizikai testem, fáradt az éjszakai műszaktól, a szoptatástól és most tanul újra járni pocak nélkül babával a kézben...
Igen, ez az időszak is áldott: ha túlélem :-)

Ilyenkor jól jön a segítő kéz, a baráti hallgatás, és jól jön a hordozókendő.
Magamon hordva biztonságban tudom a kicsi drágám, és ez a biztonságérzet őt is megnyugtatja. Meleg szerető ölelésben mindkettőnknek a legjobb. (az érzelmi testem: pipa)

Végre kevesebbet sír, így a kezdem elhinni, hogy a legtöbb (egymásnak amúgy is ellentmondó) információ felesleges. Hiszen ha befelé figyelek magamra és rá, akkor úgyis minden kérdésemre megkapom a választ. (a mentális testem terheltsége csökken)

tabor

És igen, bármily meglepően is hangzik, de igaz: ha magamra kötöm az én kicsi kincsemet, akkor sokkal könnyebb, mintha folyvást a kezemben tartanám. A súlya egyenletesen oszlik el a vállaimon és a hátamon, így nem alakulnak ki féloldalas kényszertartások, és a gerincemet is szimmetrikusan terhelem. Ráadásul a hordozott babák többsége éjszaka mélyen alszik és csak az éhsége ébreszti, szóval pihenni is többet tudok. (a fizikai testem is fellélegezhet)

Az már csak a praktikumot növeli, hogy ha rajtam van a babácskám, akkor könnyebb buszra szállni, vásárolni, kirándulni. És tudunk együtt főzni, mosni, takarítani és MediBall-ozni.

És, hogy neki miért jó a hordozás?
Azon túl, hogy egy folyamatos és hosszantartó ölelésben tölti a perceit, rengeteg klassz dolgot megtanul. Például egyensúlyozni. Porszívózás, sütés-főzés közben a sürgésben-forgásban az ő ki buksijában még akkor is izzik az idegsejt hálózat, amikor alszik, és emiatt már nagyon fiatalon kiváló térérzékelést fejleszt magának. Hát még ha a hátamon MediBall-ozik… nos az már mozgásfejlesztés felsőfokon.
Ami pedig a legcsodálatosabb az egészben, hogy mindig ott tudok lenni ha hív, megérzem mi a bánata, és képes vagyok segíteni neki. A testközelségen át olyan kapcsolat alakul ki köztünk, amiben a beszélgetés sokszor szavak nélküli és szeretetteljes.

Ráadásul az egészhez nem kell más, mint egy hordozókendő…