Bíró Ica a MediBallról

Az alapmozdulatok tényleg a tai chi gyakorlatokra épülnek, amelyek köztudottan jótékonyan hatnak az egész lényünkre, mind fizikailag, mind lelkileg. A testben keringõ energiákat (chi-t) ezeknek a gyakorlatoknak a segítségével folyamatosan áramoltathatjuk.


Ha jól végezzük, kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb személyiséggé válhatunk, mert a bennünk keringõ energia nem akad el, hanem szabadon áramlik körbe a testünkben. Amikor MediBall gyakorlás közben megpróbáljuk az ütõn tartani a labdát miközben végezzük ezeket a körkörös mozdulatokat, eleinte merevek és görcsösek vagyunk.

Bíró ica

Mozdulataink szûkek, mozgásunk darabos és erõsen koncentrálunk, hogy ne essen le a labda az ütõrõl. Minden stressz, ami a hétköznapjaink során ránk rakódik, manifesztálódik a mozdulatainkban. Aztán amikor rendszeresen gyakorlunk, szép lassan észrevesszük magunkban, a mozgásunkban és egyúttal a pszichénkben is a pozitív változást. Mozdulataink egyre jobban kinyílnak, mozgásunk veszít a merevségébõl, egyre nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk, a labda pedig szinte mágikus erõvel „odaragad” az ütõhöz.

Érdemes minden nap MediBallozni egy kicsit: segítségével jobban egyensúlyba kerülhetünk mind önmagunkkal, mind a környezetünkkel. Amit nagyon szeretek ebben a játékban, hogy egyedül és párban is lehet játszani: ha párban játsszuk, akkor is ugyanolyan pozitív hatással van testre és lélekre is. Az, hogy ilyenkor nem megütjük a labdát, hanem kecsesen elkapva visszalendítjük –szinte felhasználva a labda saját mozgási energiáját- számomra mély filozófiai tartalommal bír: az életben is gyakran célravezetõbb nem „lecsapni a labdát” hanem lágyan visszalendíteni. A MediBallban tehát nem a másik legyõzése a lényeg, hanem az, hogy önmagunkkal és a partnerükkel összhangba kerüljünk. Ha párban játszunk, akkor egymás között is áramlik a chi, amit ebben az esetben a labda testesít meg.

Bátran ajánlom tehát kortól és nemtõl függetlenül mindenkinek; rendszeres gyakorlásával javulni fog közérzetünk és általános erõnlétünk, lelkileg pedig harmonikusabbá és kiegyensúlyozottabbá fogunk válni.

Bíro Ica