A Tai Chi jellemzõi
Tai Chi 2. Folytonosság és egyenletesség

A Tai Chi másik legfõbb tulajdonsága a folytonosság és egyenletesség. Bonyolult mozdulatok és változatos pozitúrák helyett a Tai Chi mozdulatokat a kezdõ pozíciótól a végpozícióig folytonosan kell végezni egyforma, moderált sebességgel, mint az elhaladó felhõk vagy a vízfolyam, két mozdulat vagy pozitúra közti szünet vagy megszakítás nélkül.Mediball 3. Körkörösség

A Tai Chi harmadik jellemzõje a körkörösség. A Tai Chit egyedülálló mozdulatai különböztetik meg a többi harcmûvészettõl. A felsõ végtagok minden mozdulata lehet vízszintes vagy függõleges, nagy vagy kicsi, ellipszis vagy félkör, a lényeg, hogy körkörös legyen. Ezért hívják a „körmozdualtok” formájának.

Azért körkörös minden mozdulat, mert a körmozdulat segíti leginkább a különbözõ testrészek egészséges fejlõdését, mivel ez hasonlít leginkább az izületek természetes mozgásához. Emellett úgy tartják, hogy a körmozdulatok elsajátításával válunk leginkább képessé arra, hogy semlegesítjük vagy elhárítsuk a támadó erõt, mely ellenségünk egyensúlyvesztéséhez vezet. Így gyakorlás közben figyeljünk arra, hogy karunk – mozgassuk bármely irányba – körkörös mozdulatot tegyen meg. Soha ne mozgassuk egyenesen. A karoknak kicsit hajlítsuk be, hogy íveltek legyenek.

4. Teljesség és harmónia

A negyedik tulajdonság a teljesség és harmónia. A Tai Chi gyakorlásával teljes testünket, minden testrészünket és belsõ szerveinket is rögtön mozgásba hozzuk, és felsõtestünk, végtagjaink, szellemünk és lélegzetünk szorosan összehangolódik.

Észre sem vesszük, amint karjaink mozgásba lendülnek, és lábunk mozdulatlan alapot biztosít, vagy épp fordítva. Derekunk fontos szerepet játszik az egész gyakorlatsor alatt. Derekunk (egészen pontosan az ágyékcsigolya) válik az egész test mozgásának tengelyévé; derekunk az, amely karjainkat, lábunkat és többi testrészünket együttes mozgásba hozza. Ahogy testünk irányt és pozíciót vált, derekunk egyhelyben mozog lassan és szakadatlanul, amíg a gyakorlat véget nem ér.