A játékról
Az egészségmegőrzés, a prevenció és rehabilitáció és a MediBall mozgáselveinek kapcsolata

Alkalmazott módszerünk univerzális, amelyet számtalan szempontból vizsgálhatunk. Az emberi élet minden területére megalkotott rendszer komoly segítséget tud adni a mozgás és az egészség megőrzésével kapcsolatban, illetve használható rehabilitációs és prevenciós célokra is.
Korunk embere nap mint nap számos stresszhelyzettel találkozik. Bár nem kell szembenéznünk komoly fizikai küzdelmekkel, mégis ki vagyunk téve baleseteknek, munkahelyi vagy iskolai teljesítménykényszernek, sokszor otthon sem vagyunk „biztonságban”, a minket érintő problémákkal fejben tovább küzdünk.
A MediBall-ban gyakorolt alapelvek segítségével - melyek az emberi test, lélek és szellem működésének kapcsolatát írják le - fel lehet készülni a fentebb említett szituációkra, továbbá javítani is lehet a rá adott reakcióinkat.
Fizikai testünkkel sérüléseket szerezhetünk, mentálisan széteshetünk, érzelmileg kimerülhetünk. Ezek a területek kölcsönösen hatnak egymásra, így a fizikai test gyógyításában nagyon sokat segíthet az, ha a mentális és érzelmi területek támogatóan működnek, de meg is nehezítheti a fizikai test gyógyítását egy rossz mentális, vagy érzelmi működés.

A MediBall gyakorlása során a gyakorló egyre mélyebben ismeri meg mindhárom területet. Hatékonyabban képes ezeket a saját szándéka szerint működtetni. Kimunkálja azt, hogy miképpen tudja összekapcsolni, szinkronba hozni ezeket egymással is. Ezek a képességek olyan módon fejlődnek, hogy a gyakorló egyre jobban tudja irányítani az életét minden területen. Már nem az érzelmei uralják egy nehéz helyzetben, hanem ő uralkodik rajtuk, továbbá elnyomás helyett irányítja és céljai elérésének eszközévé teszi.
Egy másik alapelv, hogy használjuk, ismerjük a gravitáció hatását testünkre. Nagyon sok fizikai sérülés bekövetkezését hosszú évek rossz testtartása előzi meg. Ízületi kopásoktól kezdve, számos belgyógyászati panasz, vagy akár a depresszió is kapcsolatba hozható azzal, hogy nem tanuljuk meg érzékelni a gravitáció hatását.


A következő ábra jól mutatja ezt:tengely
A függőleges vonal ábrázolja gravitációs tengelyünket. Optimális esetben ez a fül vonalán halad át a fejünkön keresztül.

Fejünk van legtávolabb a föld felszínétől, ezért ez a legnagyobb mozgási potenciállal rendelkező testrészünk. Ha a fej valamiért kibillen a gravitációs tengelyből, akár csak 1-2 cm-t is, az súlyos következményekkel jár.
Testünk igyekszik újra stabil egyensúlyi helyzetbe kerülni. Ezt sokféle módon éri el: van amikor a hát begörbítésével és hátra eresztésével egyensúlyoz ki bennünket, van olyan eset, amikor a derékizmaink bekapcsolásával akadályozza meg hogy előre essünk, továbbá ezeknek sokféle kombinációja is előfordulhat.
Az így elrontott testtartásnak súlyos ára van. Az összenyomott tüdő kevesebb oxigén felvételére képes, így romlik minden szervünk oxigén ellátása. Ez akár depressziós állapothoz is vezethet, hiszen az agy oxigénellátásának csökkenése rontja az intelligencia szintünket is, de a derék izmainak túlerőltetése okozója lehet számos betegségnek is. Az összefüggéseket hosszan sorolhatnánk, de talán már sokkal jobban érthető a fenti példák segítségével a fizioterápia és a MediBall kapcsolata.
A Mediball gyakorlása segíti a helyes testtartás kialakítását, és visszaellenőrzését. Mozgás által juttatja az elménket meditatív állapotba, segíti a stresszkezelést és a stresszoldást. Szinkronizálja testünk különböző részeit, valamint a fizikai, mentális és érzelmi testeinket is. A Mediball-ra jellemző mozgássorok segítenek a jobb és a bal agyfélteke összekapcsolásában, a közöttük lévő szinkron fejlesztésében, így javul a gyakorló mozgáskoordinációs képessége.

És ami nagyon fontos: a Mediball gyakorlása élvezetes időtöltés. A mozgásművészeti tevékenységen túl, nem csupán a szabadidő tartalmas eltöltésére, hanem a meglévő egészségi problémák kezelésére és annak fenntartására, illetve fejlesztésére is szolgál.
Korunk embere stresszel terhelt. A MediBall gyakorlása észrevehetően segít finoman, gyengéden, és teljes mértékben megoldani problémáinkat, megküzdeni mindennapi gondjainkkal. A mozdulatok fejlesztik az ember egyéniségét, testi, lelki és szellemi egységét, jobban, mint bármilyen elméleti oktatás. A MediBall gyakorlása közben az ember halad a szabadság felé, és a saját módján megtanulja élvezni a mozgást, a zenét, és merít a boldogságból, amit a játék gyakorlása okoz. A nyugati és a kínai orvosok mind egyetértenek azzal, hogy a boldogság a legjobb elixír a hosszú, egészséges élethez.

Tisztelettel: Szilágyi István
06-30/861-56-37

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.mediball.hu

facebook.com/mediball

További témakörök

 

Gigorné Nagy Katalin - emelt szintű MediBall oktató

gigorne nagy katalin

kati babas"Amit én a várandóság elején már rögtön másként éreztem: a lágyságot a mozgásomban, a finomságokat jobban éreztem és természetesen a medencetájéki szakaszt, hiszen akarva akaratlanul is oda koncentráltam. Sok alapmozdulatot jobban értettem, pontosabbnak éreztem és jobban el tudtam magyarázni a többieknek az edzéseken. Arra gondolok, hogy a tudatosabb és folyamatos magamra figyelésnek is köszönhető ez. A mediballnak az egyfajta ringató mozgása, már a magzati korban csodákat tesz, de ugyanezt a mozgást a karon ülő gyermek tudja, emlékszik, ismeri.
A másik nagyon fontos elem, a zene, a gyakorlásunkban. Azok a zenék, amiket mi hallgatunk, amire mi, mediballosok gyakorolunk, nyugtató hatással és lélekemelő hatással vannak a babákra is, ahogyan ránk is (itt a lassabb zenékre gondolok). Itthon többször megfigyeltem már, de az edzéseken is, hogy azokra a zenékre, amiket nagyon sokszor hallgattam kismamaként, Bíborka Anna rám néz, mosolyog és kiolvasható a szeméből, hogy tudja, szereti és ismeri. Nagyon édes. Ma a mamával, anyukámmal táncoltak az edzésen, a pici kezében a mediball labda. Látszik, hogy otthonosan érzi magát a csapatban."

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 9