Mediball tapasztalatok Szolnokon! Folytatás február 13-án!
Mikor idén ősszel Budapesten a 24 órás kyokushin küzdőedzésen élőben láthattam Szilágyi István Mester csapatának lélegzetelállító, élő bemutatóját, akkor már tudtam, eljött az idő. Még ott a helyszínen, éjszaka két edzés között másfél órát Mediballoztam egy karatés társammal. Semmit nem tudtunk technikailag, ütő se nagyon volt korábban a kezünkben, de az aznap látottak alapján lelkesen próbálgattuk, és rendkívül élveztük ezt az újfajta mozgást. Szóval eljött a MOST pillanata!  Szerveztem egy Mediball szemináriumot Szolnokra. A jelentkezők jó része karatés tanítványaim, barátaim közül került ki, a legkisebbektől a felnőttekig minden korosztályból. Eljöttek olyanok is, akik tornázni, vagy jógázni járnak hozzám és voltak szülők, ismerősök, akiknek semmiféle mozgásmúltja, -jelene nem volt.

Amikor a szeminárium első lépéseként megnézhettük Badar Ági művészien csodálatos bemutatóját, a szépséggel és a harmóniával való találkozás különös, eufórikus hangulatot ébresztett bennünk.  Mindenki arca kisimult, mosolygott, volt, akinek könnybe lábadt a szeme a meghatottságtól, a mozgás szépségétől.  Maradandó pillanat volt mindannyiunknak. 

Életérzésünk fokozódott, amikor a Mester tanítványai párba álltak és megláttuk a játékot magát. Hihetetlennek tűnt a lágy, könnyed labdakezelés, a finom körívek rajzolata és a pillanatok alatt keletkezett összhang a játékosok között. Ez a láthatatlan, de mégis oly erősen érzékelhető együttrezdülést megélve alig vártuk, hogy ütőt foghassunk a kezünkbe és részesei lehessünk ennek a varázslatnak.

A nap észrevétlenül telt el, pedig 8 órát töltöttünk együtt.  Eleinte hihetetlennek tűnt, hogy egyszer sikerülhet lazán fogni az ütőt, könnyed mozdulattal írni félkört, netán az álomnak tűnő nyolcast.

Köszönhetően Szilágyi István instrukcióinak és tanítványai figyelmes, szeretetteljes segítségének, ahogy belefeledkeztünk és egyre több minden sikerült, egy-egy pillanatra átélhettük azt a meditatív állapotot, szárnyalást, mely e játékot kíséri. Mire párokban elkezdtünk játszani, már mindenki felszabadult volt.

A Mester tanításai alapján megértettük, miért fontos a természetes mozgásokhoz visszatérni, hogyan hatnak a képek, érzelmek, gondolatok a testünkre és a mozgásunkra, milyen könnyen átültethető a Mediball a harci művészetekre, hogyan jelenik meg a harmóniában az energia és hogyan érzékelhető mindez, a kineziológia módszereit miként hasznosíthatjuk a mindennapi életünkben…

Igen pozitív visszhangja volt a szemináriumnak és nem is volt kérdés, hogy lennie kell folytatásnak. Egy hónappal később sok új arccal gazdagodott a csapat.
Számomra a legnagyobb rácsodálkozás az volt, hogy a kezdő csoporttal egy nap alatt mennyire látványos eredményt értek el oktatóink. Azt már nem is részletezem, hogy mi is, akik már a rutinosabb csapatba tartoztunk rengeteg újat tapasztaltunk, éreztünk, értettünk meg. A nap leghihetetlenebb élménye pedig Szilágyi Máté bemutatója volt.  Mediball mozgás a végtelenségig lelassítva a legművészibb kivitelben.  Minden pillanata annyira ámulatba ejtő, a fizika törvényeinek ellentmondandó volt, hogy teljesen ledermedtünk. Aki videózni akart, elfelejtette elindítani, mert megbabonázta a látvány. A rácsodálkozásunkat mérni lehetett volna.

Ezúton is köszönöm az Albatrosz SE. karatékái és a két szeminárium részt vevői nevében, hogy elfogadták a meghívásunkat és különleges élményekkel és új, hasznos információkkal gazdagítottak bennünket. Szilágyi István, Badar Ági és Segítőik személyében komoly tudású, őszinte, tiszta és finom lelkületű tanítókra, barátokra, EMBEREKRE leltünk.

 Mint edző, pedagógus hogyan is vélekedem a Mediballról?

Mint mozgásoktató szakember, egy újszerű, komplex tanítási, oktatási, nevelési lehetőséget látok benne, mely nagyon hiányzik a mai világból. Hatalmas értéke, hogy korosztályra, nemre tekintet nélkül megtanulható, akár családtagok együtt űzhetik.  Mind a Mediball, mind Szilágyi István mester módszerei a TELJESSÉGET képviselik, a test, a szellem, a lélek harmóniáját.  Ami külön öröm, hogy a karate és bármely harci művészet mozgásanyagára átültethető, a technikák hatékonyságát jól láthatóan, érezhetően növeli. A mi kyokushin karaténk kemény, erőteljes vonalát kiválóan kiegyensúlyozza és határait kiterjeszti.

A Mediball az egészségmegőrzés kapcsán a megelőzésben és a rehabilitációban is segít. Ezért nagyszerű számomra, hogy a munkámban és a saját életemben kiválóan tudom alkalmazni. (15 éves sportsérülésem jött rendbe az edzések kapcsán.)

 Mit jelent számomra a Mediball? Mit ad?

Az UTAT.
Harmóniát, szépséget, önkifejezési módot, örömöt, belső derűt és nyugalmat, finomabb testérzékelést és nem utolsó sorban az energiák megtapasztalásának újabb és újabb lehetőségét.Olyankor megszűnik a világ, nincs feszültség, probléma, egyszerűen minden magától kisimul.Kívánom, egyre többen ismerjék meg és leljék örömüket ebben a játékban, hogy minél több ember életébe hozzon harmóniát, belső mosolyt.

 Kinek ajánlanám?

Mindenkinek, aki minőségibb mozgásra és életre vágyik, aki szeretné érteni saját működését és a világét, aki szeret vagy vágyik játszani, mosolyogni, kikapcsolódni, feloldódni.Jómagam nagy lelkesedéssel tanulom, hogy élvezhessem, oktathassam, népszerűsíthessem ezt a remek mozgáslehetőséget.

„ S aki a lélekkel játszva örvendezik, annak szabad minden világ.”

 

Mediball


Erdődi Mihály RKC kettlebell instruktor, kyokushin karatéka 1. kyu

A 24 órás küzdésen láttam a Mediballt először testközelből, s akkor egy rövid foglalkozáson részt is vettem. Rögtön rájöttem, hogy ez sokkal több egy játéknál. Egyrészt elképesztett az a mozgásminőség, amit a bemutatón láttam. Ahogy a Mester szokta mondani: "Ha egy mozgás harmonikus és szép, az pihentető annak is, aki nézi". És ez tényleg így van, órákig el tudnám nézni. Abban az egy órában annyi hasznos tudást kaptam, amennyit máshol talán tíz év alatt sem, emellett pedig kinyitott egy új ablakot, megmutatott egy új szemléletet, ami nagyon hatékony. Onnantól kezdve, amikor csak tehettem, elmentem a szemináriumokra, edzésekre, és egyre inkább az a hasonlat jutott eszembe, amit Pavel szokott mondani a Kettlebell Swingről: "Ez egy egy centiméter széles, de egy mérföld mély lyuk. A külső szemlélő számára csak egy gyakorlat, de minél jobban elmélyülsz benne, annál inkább rájössz, hogy micsoda mélységei vannak." A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a harcművészetek gyakorlása során elengedhetetlenek azok az ismeretek, amiket a Mediballon keresztül kapok.

Ha a testre gyakorolt hatását nézem, az pedig egy aktív, mozgásos meditáció. Volt már olyan tapasztalatom, hogy egy pár percig végzett "nyolcas" után olyan ellazult lettem, mint egy relaxáció után. Ha ezek a tapasztalatok nem lettek volna elegek ahhoz, hogy meggyőzzenek a rendszer zsenialitásáról, akkor eszembe jutna még a rehabilitációban való használhatósága is. Az, hogy egy kemény fizikai edzés után milyen hatékonyan lazítja el a megdolgoztatott váll-övet, oldja fel a becsomósodott izmokat. A karate és a kettlebell mellett szükségem volt valamire, ami lágy, hogy kicsit egyensúlyba kerüljenek a test által végzett mozgások. Ha egy szóval kellene véleményt mondanom, akkor csak annyit mondanék, hogy hazataláltam.

 

Mediball


Kovács Lajos  3.danos  kyokushin karate mester

Úgy éreztem, hogy a harcművészetemből hiányzik valami. Valami, ami ellensúlyozza az erőt, a hirtelen, gyors dinamikus mozgásokat.  A kemény testi edzések mellé kerestem a harmóniát.

Mit találtam a MediBall-ban?
Folyamatos, lassú, lágy, esztétikus, harmonikus mozgást, folytonos, szinten tartott figyelem melletti testi-lelki ellazulást, szabadságot. Mindezt olyan kellemes, felszabadult hangulatban, játékos formában biztosítja, hogy közben észre sem veszem az idő múlását, ráadásul a végére még fel is töltődök energiával.

 

Sensei Dr. Csizmadia Zsolt 4.danos kyokushin karate mester

Nagyon meglepett a Mediball mozgás tanulása során megtapasztalt felszabadultság érzete. Nagy segítséget látok a sportági mozgások és a tömegmozgatás megértésében is.

 

Szántó Piroska kyokushin karatéka 1.kyu

Engem az fogott meg, hogy rendkívüli módon segített abban, hogy egy dologra tudjak koncentrálni.

 

Bojtor Edit kyokushin karate

Amikor először hallottam a Mediballról, azt hittem egy felkapott divatsportág, és nem lesz "nagy szám". De amikor kipróbáltuk, leesett az állam, és teljesen magával ragadott ez a mozgásforma, a harmónia, a lágyság. Az oktatók lépéstől lépésre, rendkívül segítőkészen a képi anyagtól kezdve a mozgás- energetika-lélek kapcsolatáig kiterjedve magyarázták, mutatták a dolgokat. Nagyon fejleszti a koncentrációt, a figyelmet.

Nekem nagyon tetszik, mert tanulása közben újra önfeledt gyereknek érzem magam, aki teljesen elfeledkezik a mindennapi gondokról, és csak magamra és a mozdulatok lágyságára figyelek, és a harmóniára törekszem.

 

Kanizsa Gabriella  kyokushin karatéka 3.kyu,  17 éves gimnazista

Mediball…  A neve alapján elképzelek egy hatalmas labdát, mint egy fotel, rá lehet ülni, aztán az ember megnyugszik??? A 24 órás küzdőedzésen a kiírást meglátva el sem tudtam képzelni, mi lehet ez.
Aztán Ági bemutatóját látva azt nem tudtam elképzelni, hogy ezt utána lehet csinálni. Teljesen kikapcsol, az első nyolcasok és körök után már az ember kötelességének érzi elkapni a feldobott labdát… Ráadásul lehet egyedül, párban, de akár hárman négyen is játszani. És minél több az ember, annál jobban kell figyelni, honnan jön a labda. Nekem leginkább a páros játék tetszett, ez volt a leginkább megvalósítható, viszont a hármas volt igazi kihívás, mikor feleannyi idő alatt jött az újabb labda. A legfurcsább, amikor már nem érzem a labdát az ütőn, és én lepődök meg legjobban, amikor egy figura után még mindig ott van, még mindig nem esett le.

Aztán, amikor István mesterék elkezdenek játszani, az ember csak ül, nézi, és megfogalmazódik a gondolat: hű, még mennyit kell tanulni!

 

Driesz Annamária kyokushin karatéka 6.kyu,  16 éves gimnazista

A Mediballosok előadása mindenkit lenyűgözött. Az egész olyan légies, könnyed, megfoghatatlan, mintha olyan egyszerű lenne. Igazából már tudom, a  Mediballt nem lehet csak "úgy"megtanulni,rá is kell érezni.
Nekem tetszettek a páros gyakorlatok is, de a legjobb az volt, amikor a saját tengelyem körül pörögtem, és a labda velem mozgott, az ütő segítségével. Akkor úgy éreztem magam, mint egy jégkorcsolyázónő.

Ajánlom, mindenkinek próbálja ki, mert egy életre szóló élményt jelent...:)

 

Egri Erzsébet kyokushin karate

A mozgások kifinomultak, lágyak, harmonikusak, mégis le lehet benne izzadni, és szellemileg is elfáraszt. Teljesen kikapcsol amikor Mediballozunk, nem a mindennapi gondokra figyelek, hanem arra, hogy amit már megtanultam, tovább fejlesszem és nem utolsó sorban, hogy le ne essen a labda… Az oktatók nagyon jól és érthetően magyarázták el a Mediball lényegét. Kár, hogy még nem annyira elterjedt mozgásforma.

 

Nagyné Birizló Ildikó kineziológus

Nagy várakozással és kíváncsisággal indultam el az első edzésre a családommal.  Szinte megbabonázott és magával ragadott az a légies mozgás, lendület, báj, „könnyedség” amit ez a sport mutat. Azt gondoltam sok-sokévi munka, edzés, gyakorlás kell ahhoz, hogy tudjak én is így
bánni ezzel az eszközzel. Ez így is van, ám a nap végére mégis sikerélményben volt részünk.

Mivel kineziológiával foglalkozom, örömmel ismertem rá azokra a mozgáskombinációkra, amit mindkét módszer hasonlóképpen használ. A mozgások között van, ami a koncentrációt fejleszti, van, ami a mozgáskoordinációt segíti, és ott van mellette a zene, a ritmus, melyek az élet részei és segítői. Nagyon várom, hogy újra részese lehessek ennek az élménynek.

 

 Mediball

Mediball   Mediball
  Mediball  MediballMediball

 
Mediball
 
Mediball