A sportág bemutatása

A MediBallt egy 22 cm átmérőjű gumi felületű ütővel és egy 50 g tömegű homokkal töltött teniszlabda méretű gumi labdával játsszák. A játék sokoldalúságára jellemző az, hogy egyénileg, párban és csoportban is játszható.Az ütő és a labda használata eltér a megszokottól. A gyakorló célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartsa a labdát. A gyakorlók felkészültségüktől függően egy vagy két ütőt használnak. A MediBallozók több módon is számot adhatnak a felkészültségükről. A versenyszabályok alapján lehetőség van előre megkoreografált mozgásokban „formagyakorlatokban”, illetve páros küzdelmi játékban is összemérni tudásukat. A formagyakorlatok bemutatása zenére történik. A jól bemutatott formagyakorlat során a versenyző mozgásos meditatív állapotba kerül. A kivitelezés során megélt harmónia mind a gyakorló, mind a néző számára művészi szintű esztétikai élményt jelent.A küzdelmi versenyek pályán, hálóval és bírói segédlettel történnek. A játék célja a pontszerzés: az ellenfél területére juttatni a labdát. A labda kezelése akkor szabályos, ha az elkapás hang nélkül, továbbítása köríves mozdulatokkal a centrifugális erő kivezetésével ütés nélkül történik. Mivel így nincs felesleges erőlködés, a mozdulatok esztétikusak és meglepően gyorsak. A küzdelmi játék komoly fizikai és mentális felkészültséget igényel.

 

 

2. A MediBall története

A MediBall feltalálója Prof. Bai Rong, a Shanxi tartomány Jinzhong Városi Egészségügyi Iskolájának testnevelő tanára volt. 1991-ben szabadalmaztatta találmányát a Rouliqiu (MediBall) labdajátékot. A feltaláló célja az volt, hogy egy olyan labdajátékot hozzon létre, melyben a Tai Chi lágy körkörös mozdulatait használva eddze a testet úgy, hogy elkerülje a test sérülését, ugyanakkor fejlessze a szervezet fiziológiás funkcióit és mentális egészségét.1994-ben Kínában az oktatási bizottság és a sportoktatási csoport megállapította, hogy ez a sport segíti a tanulók testi és szellemi fejlődését, ezért javasolta, hogy az általános, közép- és felsőoktatás részévé váljon. Mára már a játék a hivatalos nemzeti sporttá vált Kínában. Bebizonyosodott az egészségre, életkedvre és mozgásra tett jótékony hatása, így az utóbbi pár évben Európában és az Egyesült Államokban is elkezdték gyakorolni. Magyarországon hivatalosan 2008. áprilisától gyakorolható a játék. Ekkor volt az első MediBall oktató képzés Prof. Bai Rong első tanítványa, Wang Xuejun tanárnő szakmai irányításával. A MediBall magyarországi szakmai igazgatója Szilágyi István. Az első MediBall oktató képzésen sikeres gyakorlati vizsgát tett 38 fő, közülük ketten, Badar Ágnes és Liszka László, a sport instruktorai lettek.

3. Egyesületekre vonatkozó adatok

A Magyar MediBall Egyesület 2008. áprilisában jött létre. Klubrendszerben működik, így hozzá az ország számos pontjából csatlakoznak egyesületek. A legnagyobb a SPIRIT SE (Nyíregyháza), TUNG SE (Budapest), stb… A játék jellegéből és sokoldalúságából adódóan a MediBall általános és középiskolák testnevelési óráinak része. Szabadidős tevékenységek, tömegsportok keretében több intézményben, főiskolákon, egyetemeken is játsszák. Kiegészítő tevékenységként más sportágak képviselői is előszeretettel gyakorolják, beépítve azt felkészülésükbe. Megjelent nyugdíjas klubokba, és életmóddal foglalkozó egyesületekben is. Jelenleg a játék elterjesztésén dolgozunk.

4. Hányan gyakorolják jelenleg

A MediBallt jelenleg Magyarországon 7-800 fő gyakorolja. Ma két centruma van a játéknak, az egyik Nyíregyháza, a másik Budapest. Mivel nemcsak sportként értelmezhető, így nehéz megmondani azt, hogy hány sportoló végez aktívan edzéseket. A MediBall felhasználási módjától függően gyakorolható, és így a tagság jelentős része nem sportként értelmezve, hanem az életmód és az egyéni képességek kibontakoztatása miatt játssza. Célunk az, hogy minden iskolában és egyéb oktatási intézményben, sport és életmód egyesületekben, és mivel kortól függetlenül játszható, nyugdíjas klubokban is jelen legyen.

5. Versenyzési lehetőség

A MediBall ma Magyarországon még gyermekcipőben jár. Jelenlegi célunk, hogy egyre többen megismerjék és gyakorolják ezt az új sportágat. Nemzetközi szinten megfelelően működik a versenyrendszer, különböző kupák európa- és világszintű versenyek. Magyarországon a versenyrendszer kiépítése zajlik. Már jelenleg is vannak olyan képzett sportolók, akik nemzetközi szinteren is méltán képviselhetnék sportágukat és az országot. Ezen versenyzők többsége más sportágakban is bizonyított már, lásd kiemelkedő sportolóinkat, akik elmondják, miért választották ezt a sportágat. Rövidtávú tervünk, az első Magyar Mediball Bajnokság megrendezése, ezt követően lépünk nemzetközi porondra.

6. Hogyan válhatok oktatóvá

MediBall oktatóvá aktív edzéssel 1 év eltelte után, a középfokú OKJ-s sportedzői és MediBall szakmai vizsga letételével válhat valaki. Mivel a MediBall különböző igények és célok szerint gyakorolható, fontos, a megfelelően képzett MediBall oktató kiválasztása. Jelentős különbség lehet ugyanis az alkalmazott módszerek és elméletek tekintetében a felhasználás módjától függően. Lásd versenysport vagy tanulási képességfejlesztés, tartásbeállítás, gerinctorna, rehabilitáció, egészséges életmód alakítása mozgás által, stb… MediBall oktatóképzés elméleti és gyakorlati felkészítés keretében folyamatosan zajlik. Hétvégi kurzusokon, illetve táborokban, ahol a sportág alapjainak elsajátítása mellett a mozgás és energia kapcsolatával, táplálkozással, légzéssel és életmóddal kapcsolatos kérdésekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az oktatásban a szakmai vezető, és a legképzettebb MediBall oktatók vesznek részt. A képzésben kezdők és haladók, valamint hobbyból gyakorlók is részt vehetnek.

 

 

A MediBall kiválasztásának személyes szempontjai

 

1. Kinek ajánljuk

A MediBall mindenki számár ajánlható, korhatár nélkül elsajátítható, Magyarországon egyre népszerűbb egészségmegőrző labdajáték. Az eszköz könnyed, ugyanakkor dinamikus jellege miatt minden korosztály számára használható, a benne rejlő lehetőségek alkattól, testfelépítéstől és képességektől függetlenül felfedezhetőek! Ajánljuk fiataloknak és időseknek egyaránt, tanulási képességek, koncentráció és kreativitás fejlesztése miatt. Ajánljuk prevencióra és rehabilitációra, az immunrendszer erősítéséhez, a csont és izomrendszer átmozgatásához. Stresszkezelésre a fizikai, mentális és érzelmi területek összehangolására. A megfelelően végzett MediBall gyakorlás egy aktív meditáció, így ajánljuk a belső békét és harmóniát keresők számáraA családok és barátok szabadidős vagy versenysportként egyaránt űzhetik.

2. Milyen képességet fejleszt

A MediBall elsősorban a test és idegrendszer ellazításának képességét fejleszti: amikor elkapjuk a labdát nem ütnünk kell azt, hanem lágyan elkapni, majd körpályán tartva továbblendíteni. Növeli az állóképességet, hajlékonyságot, rugalmasságot és gyorsaságot. A páros játéknak köszönhetően növeli a reakcióképességet és reagálási sebességet. Pozitívan hat a mozgáskoordinációra, egyensúlyérzékre és egyensúlyozó képességre, valamint a téri tájékozódó képességre. Fejleszti a kreativitást, a jobb és bal agyfélteke összekapcsolását, javítja a koncentrációt. A zenére történő gyakorlás miatt fejleszti a ritmusérzéket és ritmusképességet. A formagyakorlatok megtanulása által javul a mozdulatok összekapcsolásának képessége. A MediBall gyakorlásával rövid idő alatt megtapasztalható a mozgástanulás legmagasabb szintje, a kreatív finomkoordinációs szint.

3. A MediBall előnyei

Korunk embere stresszel terhelt. A MediBall gyakorlása észrevehetően segít finoman, gyengéden, és teljes mértékben megoldani problémáinkat, megküzdeni mindennapi gondjainkkal. A mozdulatok fejlesztik az ember egyéniségét, testi, lelki és szellemi egységét, jobban, mint bármilyen elméleti oktatás. A MediBall gyakorlása közben az ember halad a szabadság felé, és a saját módján megtanulja élvezni a mozgást, a zenét, és merít a boldogságból, amit a játék gyakorlása okoz. A nyugati és a kínai orvosok mind egyetértenek azzal, hogy a boldogság a legjobb elixír a hosszú, egészséges élethez.

4. Sportorvosi javallat, hogy ez a sportág miért jó

A MediBall sokoldalúságának köszönhetően egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben. Az egész testet rugalmasan megmozgató sport, mely lazítja az izmokat, jótékonyan hat az érrendszerre, az anyagcserét felgyorsítja, az immunrendszert erősíti. A légzést a lassú és lágy mozdulatok kivitelezésekor egyensúlyba hozza. Ajánlható minden más sportágat űző aktív sportolónak, a lazítás és kikapcsolódás játékos eszközeként! Kifejezetten javasolható sportsérülések után, a rehabilitációs folyamat felgyorsításához, a túledzettségből adódó megterhelés oldására.

5. Hány éves kortól lehet elkezdeni és meddig tart a versenyszerű pályafutás

A MediBallt 5 éves kortól lehet elkezdeni és a versenyzői pályafutás akár a nyugdíjas korig is eltarthat. A sportág óriási előnye a többi versenysporthoz képest, hogy a sérülésveszély teljesen kizárható. Kínában például nyugdíjas szövetségek is rendeznek versenyeket formagyakorlat és páros küzdelmi kategóriában is. A világ különböző pontjain működő egyesületek (pl Ausztria, Németország, stb…) rendeznek korosztályos versenyeket. Célunk, hogy Magyarországon is felépítsük a MediBall versenyrendszerét. A mozgáshoz kapcsolódó élmény, az egyéni kreativitás és önkifejezés a művészi szintű átélés, kortól függetlenül átélhető és tapasztalható. Ez az élmény mind a gyakorló, mind a néző számára kifejezetten magas esztétikai élményt jelenthet. A szépség kifejezése, és megélése nem korhoz kötött.

6. Lehet-e hobbyból, illetve kedvtelésből végezni ezt a sportágat

Igen, hiszen a MediBall egy nagyszerű hobbysport is. Egyedül, párban, vagy csoportban is játszható, élményszerűsége vidámmá, boldoggá, kiegyensúlyozottá teszi a játékosokat. A családi vagy baráti kirándulások, nyaralások, természetjárások tökéletes kiegészítő eszközévé válhat! A játék során a jókedv és nevetés biztosan társunkká válik! A MediBall jellege miatt bárhol játszható. Legyen a helyszín akár az edzőterem, akár a természet a szabad ég alatt, vagy a lakásunk! Nincs időhöz, helyhez, vagy időjáráshoz kötve.

7. Hogyan tudom elkezdeni a MediBallt és mire van szükségem a kezdéshez

A szakmai vezető segítségével kiválasztjuk a sportolni vágyó lakóhelyéhez és lehetőségeihez képest a legfelkészültebb MediBall oktatót. Az edzések végzéséhez MediBall labdára és ütőre van szükség. Szerencsére a MediBall nem tartozik a nagy költségigénnyel űzhető sportágak közé. Mivel a játék két ütővel is gyakorolható, a későbbiek során szükségünk lehet egy újabb ütőre és labdára. Nem rossz befektetés, mert a plusz ütő jó lehet bármely családtagnak, barátnak, ismerősnek, és így kezdődhet a páros játék. Sportruházata: természetes alapanyagú, egyesületi emblémával ellátott póló és tréningalsó, kényelmes, vékony talpú edzőcipő.

8.Miért választotta

Badar Ágnes, 30 éves, Kung-fu edző, többszörös világbajnok, magyar bajnok, MediBall instruktor: „Több mint 10 év harcművészeti gyakorlással és gyermekek oktatásával eltöltött idő után elmondhatom, hogy a MediBallban megtaláltam azt a kreatív önkifejezési lehetőséget, amely mozgáskészség fejlődése mellett biztosítja a nőiesség megélését. A játék ugyanakkor ellazít, kikapcsol és felold… A legjobb mozgásos meditáció számomra! Amit nagyon szeretek, a csoportjáték, ahol a vidámság és harmónia építi a gyakorlókat!”

 

 

 

 

Farkas Tamás, 20 éves, többszörös kung-fu világbajnok: „Ez a játék rokonságot mutat a Tai Chi stílus mozgásával, mely hasonlóság által fejleszteni tudtam harcművészeti tudásomat. Továbbá a Tai Chi egészségre gyakorolt jótékony hatásai is tapasztalhatóak a játékban. Számomra a MediBall ötvözte a harcművészeteket, az egészségmegőrzést és a szórakoztató játékot. Így vált a MediBall mindennapjaim részévé.”

 

 

Gergely Katalin, 13 éves, többszörös kung-fu magyar bajnok: „Azért szeretem a MediBallt, mert minden testrészemet átmozgatja, és miután letettük az ütőt, azt érzem, hogy kellemesen elfáradtam, fizikailag mégsem volt kimerítő a mozgás. Ami még fontosabb ebben a sportban az, hogy megérthetjük, hogyan lehet a lehető legkevesebb izomfeszüléssel mozogni. A MediBall edzéseken, - mivel lazán mozgok - egyre felszabadultabb leszek, és olyankor nagyon jól érzem magam. Amikor többen játszunk együtt, azt érzem, hogy nagyon rövid idő alatt összhang jön létre a csoportban. Örülök, hogy megismertem ezt a játékot, és remélem, hogy minél több ember átélheti majd a játék által azt, amit én is.”

 

Szilágyi Máté, 18 éves, többszörös kung-fu magyar bajnok: „Közel 4 éve ismerkedtem meg a MediBall-lal. Eleinte nehéznek találtam, de miután sikerült ráérezni a játék ízére élvezetessé vált számomra. A gyakorlás élményszerű és folyamatosan tudok benne fejlődni. A rendszeres MediBallozás a lágy mozgásnak köszönhetően fellazítja az izmokat és egyensúlyt teremt az idegrendszerben ez komoly segítséget jelent a harcművészeti technikám javításában. Bármely sportot űzőnek őszintén tudom ajánlani, biztos, hogy előnyére válik, ráadásul rendkívül élvezetes.”